بخشی از متن مقاله بررسي مديريت پسماند کارخانجات صنايع غذايي شهرستان رشت (در سال 1386) :
سال انتشار : 1395
تعداد صفحات :18
واحدهای صنایع غذایی بدلیل ماهیت متفاوت محصولات خود دارای پسماندهای متنوعی از لحاظ کمی و کیفی میباشند. بررسی پسماند کارخانجات صنایع غذایی در شهرستان رشت به جهت شرایط اقلیمی خاص منطقه و محیطزیست آسیب پذیر آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی پسماند کارخانجات صنایع غذایی شهر رشت و نحوه مدیریت آنها بوده تا در ضمن این پژوهش, نقاط قوت و ضعف مدیریت مشخص گردد تا با ایجاد تغییراتی در روند مدیریت بتوان پسماندهای حاصل از صنایع را سازماندهی نمود. در این پژوهش در حدود 40 واحد صنعتی از 122 واحد صنعتی فعال براساس مشاهده وتکمیل پرسشنامه موضوعی مورد بررسی قرار گرفتند جهت ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل اطلاعات نسبت به ایجاد بانک اطلاعاتی پسماند کارخانجات اقدام گردید. دادههای بهدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج حاصله از تجزیه و تحلیل اطلاعات گروههای آشامیدنی و نانوایی, بیسکویتسازی, ماکارونیسازی به ترتیب بیشترین میزان ضایعات صنعتی وگروههای آشامیدنی و نانوایی, بیسکویتسازی, ماکارونیسازی بیشترین ضایعات شبه خانگی را تولید مینمایند. درحدود 63 درصد ازضایعات پسماند صنعتی این صنایع قابلیت بازیافت دارند ولی 20 درصد ازآنها در عمل بازیافت می شوند. بیشترین روش دفع ضایعات که از سوی صنایع انتخاب میشود فروش به میزان 45.6 درصد و دفن بهداشتی به میزان 32 درصد میباشد. برخی ازصنایع معادل 4.3 درصد ضایعات خود را میسوزانند که به صورت غیراستاندارد انجام میگیرد. بیشترین نحوه نگهداری ضایعات تا زمان دفع به صورت انبارهای روباز در محیط کارخانه است که باعث ایجاد آلودگی میگردد. بیشترین منشا تولید ضایعات صنعتی درصنایع غذایی محصول تولیدی به میزان 24.32 درصد و در مرحله بعد ضایعات حاصل از بستهبندی معادل 20.58 درصد میتوان اشاره نمود. دورههای زمانی دفع ضایعات صنعتی در48.2 درصد از صنایع به صورت موردی و15.4 درصد به صـــورت روزانه گزارش شده است.